Letní reportáž z Harrachova

02.08.2014 21:02

Den první - sobota 2.8.2014

Po měsíci prázdnin jsme se v sedm hodin ráno sešli na parkovišti na Julisce a následovalo překvapení - ranní plavání. Kačka, Klára, Honza, Mates, Tom a Eda naplavali 1950 metrů a to je odrovnalo... (je vidět, že měsíc lenošení udělal své) zvládli ještě naložit vše do aut a jelo se směr Harrachov. Cesta byla v pohodě a okolo jedenácté už jsme se zabydlovali v chatě. Následoval krátký, společný výběh do terénu (5 km)- tempo bylo dost volné, polovinu trasy všem stačila i Terezka.

Všichni si zasloužili oběd a trochu odpočinku. V půl třetí se šlo na lanové centrum (po minulém soustředění nám tak nějak zůstaly lístky, které nikdo nevybral a tak jsme je opět použily nyní). Občerstvení po lezení poskytlo nedaleké maliniště a osvěžení horský potok, kde se Mates a Tom dokonce vykoupali. Po návratu do chaty proběhl střelecký trénink. Kačka a Honza  stříleli z laeserové pistole, ostatní si připravili stavy na biatlonistické střelnici a stříleli vzduchovou pistolí. Pak se ještě krátce posilovalo, někteří, kterým stačilo říct jednou, se i protáhli a byl čas večeřet. Těsně před veřeří přivezli Tomáše, cestou z dovolené, rodiče. Po večeři se všichni umyli a nyní koukají na film.

Eda a Honza si stěžovali na bolení hlavy, tak dostali paralen a doporučení jít spát (asi to ale není tak hrozné, protože se stále dívají na film. 

Foto z dneška najdete zde:  klepa.zonerama.com/Album/386892

 

Den druhý – neděle 3.8.2014

Velmi časně ráno, v osm hodin, ihned po budíčku začal druhý tréninkový den ranním výběhem 1 km. Všichni výběh přežili a čekala na ně snídaně, po které následoval střelecký trénink (30 minut). Potom se běhalo – Kačka s Honzou vyrazili do terénu na 45 minut směr Mumlavská bouda, cestou běželi 2 x ( 3 x 30“/60“) a ostatní čekal trénink na okruhu v blízkosti chaty a běželi 2 x okruh 2,5 km + 3 x rovinka 60m + výklus 1 km. Klárka měla úlevu, běžela jen 2,5 km (zvedal se jí žaludek). Po doběhu následovalo individuální protažení.

Po obědě byl polední klid, kdy teoretici Eda a Tomáš v posteli dumali nad tím, jak praktici Mates, Tom a Honza loví pstruhy v potoce. Holky se šly koupat do potoka a nakonec se všichni sešli a stavěli v potoce hráz – teoreticky i prakticky. Tom, Mates a Klára se nechali vyhecovat a propluli rourou v potoce. Těsně před tím, než začalo lejt přijel z Prahy Kuba. Největší nadšenci využili kaluží ke koupání a okap ke sprchování (musím podotknout, že bylo opravdu teplo). Honzovi se nějak nevyhnuli dveře a odřel si kotník levé nohy.

Protože hodně pršelo, posilovalo se cca 30 minut v chatě a potom se šlo plavat. Bazén měří sice jen 12 m, ale naplavalo se 1950m – převážně technické cvičení. Kubu po 10-ti minutách tréninku rozbolelo rameno a šel  regenerovat do vířivky. Honza si trochu rozřízl malíček pravé nohy a už má pochroumané nožičky obě.

Po večeři byla volná zábava, nejprve se tahaly sirky o mytí nádobí (prohrála Kačka a Klára). Holky se potom dívali na film a kluci smrděli (a to doslova) v pokoji a zřejmě se cpali sušenkama. Všichni byli dost unavení a tak do pelechů zalezli v deset a ani neprotestovali.

Já jsem dvakrát napsala komentář druhého dne a dvakrát se neuložil, protože zlobilo připojení k internetu a já se zlobila na Jirku a tak jsme šli spát v 10:05. (Snad se to dnes podaří publikovat i s fotkama).

Den třetí – pondělí  4.8.2014

Dnes se vstávalo už v sedm hodin a šlo se na rozcvičkové kolečko. Po ranním kilometru se všichni lehce nasnídali a v osm už se plavalo. Tentokrát bylo plavání delší, 75 minut a naplavalo se 1200m a potom se u stěny, na místě trénovala plavecká technika (z pohledu plaveckého analfabeta to trošku připomínalo školkovské plavání – jen místo „kopejte nožičkama“ zněl povel „kraulové nohy – teď“… Po plavání se 15 minut regenerovalo ve vířivce. Na chatě se dosnídalo a po krátké pauze se velmi nenadšeně odešlo na běžecký trénink. Všichni společně doběhli , respektive doploužili, na parkoviště pod sjezdovku na Čerťáku (červená II) odkud se vyrazilo po sjezdovce nahoru. Po cca 300m se na svahu všichni rozcvičili a protáhli a společně vybíhali sjezdovku pyramidou (30“ běh nahoru/30“ chůze dolů, 1 min/1 min, 2 min/2 min, 3 min/3 min, 2 min/2 min, 1 min/1 min, 30“/30“) a následovalo vyklusání do chaty a protažení. (Trénink to byl fakt náročný, ale všichni ho perfektně zvládli).

Po obědě bylo volné odpoledne. Každý si dělal co chtěl. Kluci šli chytat pstruhy a nakoupit sladkosti, holky okukovaly hadříky a cizí kluky ….. V pět už ale všichni opět plavali v bazénu, naplavali 2100 m a každý ještě 30 kraulových obrátek. Po večeři se holky dívali na film, Tom, Kuba a Honza šli ještě k potoku přemlouvat pstruha, aby se nechal chytit a Mates, Eda a Tomáš zalezli do pelechu a povídali si. Okolo deváté všichni chytli druhý dech, Holky a Mates vyrazili ven na procházku a ostatní je šli ven strašit.....v půl desáté jsou už všichni v chatě a pomalu se (dost neradi) chystají do pelechu.

Mě se snad dneska podaří dát fotky na stránky a najdete je (z obou dnů) tady:

den druhý: klepa.zonerama.com/Album/388929

den třetí:  klepa.zonerama.com/Album/388978

 

Den čtvrtý – úterý 5.8.2014

Dnešní ráno proběhlo naprosto v pohodě, i když na ranní rozcvičovací kolečko se nikomu moc nechtělo. Po první, lehčí části snídaně byli v osm hodin už všichni v bazénu a plavali a plavali a naplavali spoustu (1700) metrů - v malém bazénu dobrý a hodně technického cvičení. Po plavání všichni dosnídali a po krátké pauze následoval běžecký trénink. Nejprve jsme všichni vyjeli lanovkou na Čerťák, kde se v nadmořské výšce 1022 mnm děti  vyřádily v nafukovacím bludišti pro mrňata a pak se určily  běžecké skupiny. Mates, Honza a Kačka – jako skupina „1“ (vybaveni mobily) vyběhli samostatně na nejnáročnější trasu Studenov, Ručičky, Krakonošova snídaně, Mumlavská bouda a naše chata. Skupina „2“ – Kuba a Tomáš společně běželi trasu o něco kratší, tedy Studenov, Ručičky, Dvoračky, Zátiší, chata a skupina „3“ Klára, Eda a Tom společně zdolávali trasu Studenov, Ručičky, Zátiší a chata. Po doběhu následovalo individuální protažení a oběd. Všechny skupiny měly peníze na pití, aby cestou netrpěly žízní. Mates peníze cestou ztratil a tak jeho skupinka měla PRD… (jen doufám, že nepili vodu z louže). Kuba s Tomášem se na Dvoračkách i nasvačili a Klárka a kluci si na Rušičkách koupili pití a odpočinuli si. Všichni trénink báječně zvládli a mají velikou pochvalu.

Polední klid všichni využili k odpočinku, leželi a byli opravdu utahaní = hodní.

Odpoledne se šlo plavat, trénink byl 50 minut a naplavalo se 2100m, převážně rychlé úseky. Po plavání už se jen večeřelo a potom někteří (Mates, Tom a Kuba) perfektně připravili oheň, holky na ně koukali a zbytek kluků v lese hledal – asi včerejší den. Když už se setmělo, oheň hořel a okolo ohně už bylo připraveno několik pelíšků, začalo strašně pršet a rychle jsme se stěhovali do chaty. U svíček jsme snědli zásobu popcornu a zbytek obložených chlebů a děti zalezly společně do jednoho pokoje a teď se snaží se vyvolávat duchy (ti smradlaví se jim daří už docela dobře)…. Doufám, že jsou dostatečně unavení a do jedenácti už budou spát.

Marodka je zatím stále nulová – dnes jsem ošetřila pouze jeden puchýř (Edův), ale bude to dobré.

Fotky jsou zde: klepa.zonerama.com/Album/389817

 

Den pátý – středa 6.8.2014

Ráno proběhlo vše stejně, jako předešlé dny …rozcvička, snídaně, plavecký trénink (1200m + hodně technického cvičení), druhá snídaně….potom přišla změna, místo klasické střelby se střílelo na špejle, na kterých byly připevněné dobroty (lízátka, bonbony, čokoláda…) jako na pouťové střelnici. Každý si něco vystřelil a snad z toho měl i radost (Něco si vystřílel úplně každý).

Po střelnici se posilovalo – 30 minut kruhový trénink a následovalo společné vyklusání a oběd.

Marodka se nám rozrostla o Terezku, která má rýmu a kašel (a pelíšek jsme jí tedy přestěhovali na kamna). Edovi jsem vyndala jedno klíště.

Polední klid byl dnes kratší, všichni odpočívali na pokoji a ve dvě hodiny začal střelecká trénink. Honza a Kačka střílí laeserovou pistolí, ale nějak jim nefungují terče, tak hlavně trénují rytmus střelby na combi. Ostatní střílí normálně diabolkami. Následoval běžecký trénink – nejprve rozcvičení, fotbálek a soutěže k nácviku běžecké techniky a potom výběhy do kopce (mírný, travnatý cca 300m)  (3 x kopec + vyklusáním seběh dolů, potom souvislý běh - okruh 2,5 km, opět výběh do kopce 3 x v kratší variantě (kopec cca 60 m) + vyklusání 1 km. Zbývalo už jen plavání – naplavalo se 1500 m (plavalo se 45 minut).

Po večeři  se začalo všechno chystat na druhý pokus přespávání venku. Děti začaly nosit dřevo na oheň, připravovat oheň a hledat nejlepší místo na spaní. Asi jsem je naštvala, když jsem nedovolila, aby spala každá skupinka někde jinde po okolí a tak se ke spánku uložili u ohně před chatou. (Byli nějací pohádaní, každý s někým nemluvil a Eda mezi tím usnul doma v posteli – nebudili jsme ho.) Okolo půlnoci všichni venku usnuli…..kolem druhé probudila zima Kačku a odešla spát do postele. Tom a Mates domů do postele odešli někdy po páté ráno a Honza, Tomáš, Kuba a Klára vydrželi až do sedmi, kdy se vstávalo.

Fotky jsou zde:

klepa.zonerama.com/Album/390831

 

Den šestý – čtvrtek 7.8.2014

Po probuzení se šlo snídat (bez rozcvičky), ale plavecký trénink už proběhl naprosto normálně (naplavalo se m + hodně technického cvičení). Po druhé snídani se šlo střílet cca 40 minut a potom bylo do oběda volno – na dospání. Kačka s Klárou šly do města.

Po obědě jsme všichni společně vyrazili na koupaliště. Voda je tam hodně studená, ale otužilci (Tom, Mates, Kuba, Eda a Kačka) do vody vlezli a skákali do vody z velkého skokánku a lezli na něj po horolezecké stěně. Kuba, Tom, Honza, Eda a Tomáš využili možnost a skákali na trampolíně.

Po návratu byl běžecký trénink, individuální výklus do terénu 45 minut a krátkými minutovými úseky a potom se šlo plavat (2100m). Po večeři už bylo volno. Kluci šli brzy spít, holky – žvanilky si večerku trošku protáhly…

Fotky najdete tady:

klepa.zonerama.com/Album/391391

Den sedmý - pátek 8.8.2014

Ráno proběhlo úplně stejně, jako ta předešlá...tedy ranní proběhnutí, snídaně, plavání (trénink obrátek, lehký trénink, "blbnutí" v bazénu, regenerace ve vířivce), druhá snídaně, střelecký trénink, běh 6 km na okruhu okolo chaty s výběhy do kopce (8x) a individuální protažení. Po obědě šly děti utratit poslední společné peníze za jednu jízdu na tříkolkách a šly si (za lístek z lanovky) zaskákat na trampolínách (pro mrňata) a asi nakoupit nějaké dobroty. Potom byl poslední běžecký trénik - rozloučení s Harrachovem individuálním proběhnutím všech okruhů (1km, 2,5 km a 3 km). Potom zbývalo už jen zabalit a trochu uklidit chatu a jelo se domů.

Z našeho, dospěláckého pohledu se soustředění povedlo (nikdo nezemřel hladem, vyčerpáním, přehnanou čistotou či na občasnou pomoc při mytí nádobí ....  prostě všichni naši péči přežili ve zdraví) a my jsme si  (asi najivně) mysleli, že se soustředění dětem líbilo. Z toho nás ale doma vyvedla Kačka hodnocením, že to vlastně všechno bylo úplně blbý a nikomu se to nelíbilo.....

Fotky dnes nejsou žádné. (Možná někdo fotil na tříkolkách či trampolíně, ale já dnes fotky nemám. Eva

 

 

—————

Zpět